Op welke voeding overleef je een cyclo?

Capture15Weer of geen weer, de cyclosportieve ritten zijn terug volop gestart en iedereen maakt zich klaar om op zijn best te presteren. Vergeet zeker de juiste voeding niet, want daar hangt veel van af. Een optimale fysieke voorbereiding is uiteraard cruciaal, maar fietsen met maag- of darmproblemen of ‘de man met de hamer’ ontmoeten, kan de pret wel bederven.

Iedereen weet dat er bevoorradingen worden voorzien bij een cyclo, maar niet alles wat je krijgt is even goed op dat moment. We bekijken even wat er wordt uitgedeeld en hoe je daar dan best mee omgaat.

Welke keuzes maak je best?

Eiwitten en vetten vertragen de vertering. De voeding die je inneemt tijdens een cyclo bevat dus best zo weinig mogelijk vetten en eiwitten, maar wel zo veel mogelijk koolhydraten. Deze leveren de ‘benzine’ tijdens de rit. Let dus heel goed op de samenstelling van de energierepen en koekjes die je neemt bij de bevoorrading. Suikerwafels, frangipanes, speculoos, cake en gebak bevatten meer dan 15% vet, vaak zelfs meer dan 25%. Ze vertragen de maaglediging en de opname van koolhydraten, die je net snel energie moeten geven. Je kiest dus beter voor koolhydraatrijke, maar vetarme alternatieven zoals peperkoek (0% vet), Sultana-koekjes (6% vet), bananen en rozijntjes (0% vet), honingwafels (13% vet), Grany’s (14% vet), enzovoort. Noten bevatten ongeveer 60% vet en zullen dus heel lang in je maag verblijven, terwijl je eigenlijk energie in je spieren wil…

Sinaasappelen worden ook vaak aangeboden, maar kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Veel energie haal je er bovendien niet uit, dus kies je best iets anders.

Heel wat repen bevatten extra vitaminen, maar die heb je niet echt nodig. Het verlies aan vitaminen tijdens een inspanning heeft geen effect op je prestatie, dus kunnen ze na de inspanning opnieuw worden aangevuld dankzij een gezond voedingspatroon. Repen met extra eiwitten (meer dan 10%) zijn bedoeld als ‘herstelsnack’; je eet ze best na een inspanning en niet tijdens.

Je hoeft uiteraard niet enkel op de bevoorradingen te rekenen, maar je kunt perfect ook voor je eigen voeding zorgen. Zo ben je altijd zeker van de juiste voeding op het juiste moment!

Welke drank?

Een tekort aan vocht kan heel snel tot uitdroging leiden, met een uitgeput gevoel en vermoeidheid tot gevolg. Kies voor een gemakkelijk

verteerbare, isotone drank. Dit wordt ook een dorstlesser genoemd en bevat 6 à 8 % koolhydraten. Water is niet voldoende omdat je lichaam dit niet kan vasthouden. Een dorstlesser bevat naast water ook wat zout, zodat je het vocht kan opnemen. Smaken verschillen en vooraf enkele merken uittesten is dus de boodschap!

Vaak worden frisdranken als cola en Red Bull aangeboden. Deze drankjes bevatten zoveel suikers dat ze, in combinatie met je vaste voeding, wel eens een maagprobleem kunnen veroorzaken. Beter niet drinken dus!

Sojadrankjes zijn ideaal na de inspanning, maar kunnen – aangezien ze eiwitten bevatten – verder tijdens de rit maagdarmklachten veroorzaken.

Soms kan je soep krijgen. Soep bevat vocht en zout en kan ideaal zijn als opwarmertje. Geen enkel probleem dus! Eet er wel nog iets anders bij, want soep bevat bijna geen koolhydraten…

Je kunt, bij koude weersomstandigheden, thuis één of twee bidons klaarmaken met daarin warme thee met honing. Die zal nog heel warm zijn bij het begin van je training, maar nadien al snel afkoelen tot een lauwe temperatuur en je binnenin wat opwarmen als je ervan drinkt.

Een trappistje na de inspanning?

Herstel is de voorbereiding op je volgende training. Een Leffe of een wijntje is echter geen goede hersteldrank. Alcohol drinken na het sporten verhindert het aanvullen van de koolhydraatvoorraden, werkt vochtafdrijvend en verergert dus de uitdroging. Alcohol heeft Capture11bovendien een nadelige invloed op je evenwicht, nauwkeurigheid, coördinatie en de regeling van je lichaamstemperatuur. Het verzwakt je kracht en uithoudingsvermogen. Drink het dus zeker niet voor een zware inspanning.

Na de inspanning is het belangrijk binnen de twee uur een maaltijd van eiwitten met koolhydraten te nuttigen. Eiwitten om je beschadigde spieren te herstellen, koolhydraten om je tank weer aan te vullen. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de kans dat je volledig herstelt voor de volgende inspanning. Je kunt de combinatie van vlees/ vis (eiwit) met pasta/rijst/aardappelen (koolhydraten) maken of brood (kh) met vlees/ kaas (e), cornflakes of muesli (kh) met melk of yoghurt (e), …

Er bestaan ook hersteldranken die de ideale verhouding van koolhydraten en eiwitten aanbieden.

Na deze eerste herstelvoeding kun je gerust eens wat zondigen. Denk er goed bij na dat één Leffe al meer dan 200 kcal aanbrengt, dus houd de tel goed bij. Je mag er al drie sneden brood voor in de plaats eten. Tijdens je training heb je voornamelijk koolhydraten verbrand, dus vul zeker geen overbodige hoeveelheden vet aan, zoals uit frietjes, chocolade, chips en andere vetrijke snacks.

Alles met mate is de boodschap, en vooral genieten van je prestatie!

Eén gedachte over “Op welke voeding overleef je een cyclo?

  1. Beste collega’s

    Als gedreven sporter en wielerfanaat heb ik mij kort geleden bijgeschoold als sportvoedingsadviseur om zo niet alleen mezelf maar ook anderen te verbeteren/helpen omtrent de combinatie van sport en voeding.

    Mochten jullie vragen hebben kunnen jullie mij altijd VRIJBLIJVEND contacteren via mijn onderstaande webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *