Workshop ‘Better minds at work – Healthy mind & body’ met Pascal Naessens en Hella Van Laer

 

Workshop ‘Better minds at work- Healthy mind & body’ met Pascal Naessens en Hella Van Laer . 26/01/2017.

Ik moet zeggen, de lezing van Pascale over gezonde voeding heeft bij mij toch wel een grote indruk nagelaten. Elk van ons heeft gedurende zijn leven wel eens een poging gedaan om een aantal kilo’s kwijt te geraken. En spijtig genoeg geraken we dan verstrikt in een enorm web van diëten, vermageringstips en light voeding. Op pure wilskracht zeggen we dan neen tegen allerlei verleidingen die ons passeren.  Maar het is juist die pure wilskracht die niet werkt. Je hebt op voorhand al het gevecht verloren.

Voeding heeft een enorme invloed op je geluk en je gevoel van creativiteit.  Als het lichaam voldaan is hunkert het niet meer naar wat je ogen ziet. En ik denk dat dit op alle vlakken geldt… Als je gelukkig bent met iets of iemand… dan pas kan je gemakkelijk de verleidingen weerstaan. Zo is het dus ook met voeding. Het mag geen opdracht zijn, je moet het doen voor jezelf. Luister naar de signalen van je eigen lichaam.

  • Volgens Pascale moet onze voeding uit 80 % basisvoedsel bestaan en 20 % uit comfortvoeding.  Die 100 % maakt van jou een gelukkig iemand. Met basisvoedsel bedoelt men de natuurlijke voeding waar je lichaam sterker van wordt, zoals groenten, fruit, vis, vlees, noten, eieren… Kortom alle voeding zoals ze in de natuur te vinden is en ook in die vorm. Comfort voeding zijn de frieten, ontbijtkoeken, desserts, gewoon brood …. Het eten waarvan je heel goed weet, dat je er niet sterker of gezonder van wordt, maar troost voeding, waar je naar grijpt als extraatje. En daar is niks mis mee … maar je moet het wel beseffen, zodat je het kan beperken tot die 20 %. Ze zijn gemakkelijk te herkennen… want wie heeft er al van een croissantboom gehoord? Of een broodboom? … nee, dus … het zijn allemaal soorten voeding die niet direct in de natuur terug te vinden zijn, ze zijn wel lekker… meer niet.
  • Daarnaast hanteert Pascale de gouden regel “ geconcentreerde eiwitten niet mengen met geconcentreerde koolhydraten.” Een koolhydraat wordt ook wel suiker genoemd maar in feite zijn koolhydraten behalve suikers ook zetmeel. Geconcentreerde koolhydraten zijn vb pasta , rijst , suiker, aardappelen, brood,… ze geven heel snel hun suikers af. Geconcentreerde eiwitten zijn vb vis , vlees, kaas, tofu, seitan,… Dus eten we beter : Eieren + groenten / vis + groenten / vlees + groenten / aardappelen + groenten. Maar nooit vis + aardappelen bvb. Een extra regel is, als je iets weglaat in een maaltijd moet je dat vervangen door iets anders. In dit geval door vet (goeie vetten: olijfolie, kokosolie, …). Daar waar we steeds geleerd werden om matig met vet om te gaan, wordt dit bij Pascale in grote mate gebruikt. Aangezien zij vet ziet als iets wat enorm verzadigend werkt en geen dikmaker.  Het feit dat je verzadigt bent, zorgt ervoor dat je niks anders eet wat nok is. De mens is het enige dier dat alles gaat mengen. Er is geen enkel dier dat bij een stuk wild ook nog eens een lekkere knol eet en wat gras gaat grazen.
  • Volgens allerlei studies is het ook gebleken dat vlees, vis, kaas en eieren op zich niet doen verdikken. Het is op het moment dat ze gecombineerd worden met koolhydraten dat ze plots wel een verdikkend effect hebben, waar ze dat anders niet doen.
  • Fruit, in zijn niet geperste of gemixte vorm, doet het lichaam werken om de suikers die diep in de vezels zitten vrij te krijgen. Bij aardappelen bvb moet het lichaam geen extra moeite doen, aangezien de suikers / zetmelen vrij liggen. Dit is hetzelfde als bij shakes of fruitsap. Het is gezonder om het stuk fruit op te eten in zijn geheel.
  • Top 3 van meest verdikkende producten: 1. Aardappelen: Frieten, chips,… 2. Gesuikerde frisdranken 3. Gesuikerde deegwaren.
  • Top 3 van meest afslankende producten:  1. Yoghurt 2. Noten 3. Fruit.
  • Sporten is ok, maar gebruik het niet als middel om te vermageren als je je voeding niet aanpast. Het aantal calorieën dat je “maar” verbrandt weegt meestal niet op met de inname. Start met een goeie voeding è dan sta je mentaal sterker è je krijgt automatisch zin om te gaan sporten…
  • Volgens studies zijn snelle koolhydraten in weze niet essentieel. Je kan best zonder. Er zitten voldoende koolhydraten in de andere voedingstoffen (trage koolhydraten zoals fruit, quinoa, linzen, kikkererwten, … ), zodat er geen nood is om ze extra in te nemen. Zodra de voorraden van koolhydraten in het lichaam vol zitten, worden deze omgezet in vetten.
  • Koolhydraten zijn enorm verslavend. Men heeft een test gedaan met muizen, door de ene groep natuurlijke voeding te geven en de andere groep onze dagelijkse keuken zoals brownies, pizza’s, enz.… Op een bepaald moment heeft men, net voor het toedienen van een stroomstoot door de pootjes van de muizen bij de voederbak, een lichtflits gegeven. De muizen van de natuurlijke voeding, liepen weg van hun voeding, zodra ze de flits zagen. De andere muizen waren zo verslaafd aan de koolhydraten / suikers, dat ze de stroom stoot gewoon weerstonden.  Het is bewezen dat de hersenen op dezelfde manier reageren op suiker als elke andere verslaving zoals drugs en alcohol.

Pascale gaf op een bepaald moment het voorbeeld van een jonge man die in een wegrestaurant de dagschotel bestelde: vol au vent met frietjes. Op het einde van de maaltijd had hij zijn volledig bord leeggegeten. Het enige dat nog op zijn bord lag was de tuinkers die eigenlijk als decoratie toegevoegd werd. Het klinkt grappig, maar ook heel ontnuchterend als je er bij stilstaat … die tuinkers was vermoedelijk het enige natuurlijk product dat hij die dag zou gegeten hebben; had hij zijn bord leeggegeten… In dit geval dus 100 % comfort food i.p.v. de 20 % versus de 80 % natuurlijke producten zoals het zou moeten.

Hoe zit dit bij jou?

Els Mestdach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *