Skip to content

Gezonde desserts

Zoet & gezond combineren? Het kan!
Ontdek hoe makkelijk het is om zelf gezonde desserts te bereiden met verse ingrediënten. Geen onnodige suiker, wel volle smaak – perfect voor een verantwoorde traktatie wanneer jij dat wilt.

Snicker met havermout en dadels

Ingrediënten:

60 gr havermeel

150 g dadels

2 el pindakaas

1 tl vanille extract

2 el melk

50 g pinda’s

100 g pure chocolade

2 el water

snuifje zout

  1. Maak de karamel:
    Week dadels 10 min in warm water. Giet af en mix met pindakaas, vanille, 2 el melk en snufje zout.
  2. Maak de bodem:
    Laat 1/4 van de karamel in de mixer zitten. Voeg havermeel en 2 el water toe. Mix tot een deeg en druk dit in een bakvorm met bakpapier.
  3. Laagjes maken:
    Verdeel de rest van de karamel erover. Strooi pinda’s erop en druk aan. Zet 1–2 uur in de koelkast.
  4. Chocoladelaag:
    Snijd in 6 repen. Dompel in gesmolten pure chocolade en laat hard worden op bakpapier.

Brownie van kikkererwten, zwarte chocolade en amandelmeel

Ingrediënten:

225 g dadels (1 uur weken)

100 g + 20 g walnoten

320 g kikkererwten (uitgelekt)

4 eieren

50 gr zwarte chocolade

5 el cacaopoeder

60 ml kokosolie

125 ml agavesiroop

½ tl bakpoeder

1 tl kaneel

 

  1. Oven voorverwarmen op 180°C.
  2. Dadels pureren met 60 ml weekwater.
  3. Mix met cacao, gesmolten chocolade, olie, en siroop.
  4. Pureer kikkererwten + eieren, meng erbij.
  5. Voeg bakpoeder, kaneel en gehakte walnoten toe.
  6. In vorm gieten, garneer met walnoten.
  7. Bak 45 min. Eventueel bestrooien met kokos.

Gebakken kaastaart met yoghurt, blauwe bessen en een bodem van havermout

Ingrediënten:

Bodem & Crumble:

130 g havermout

110 g amandelmeel

90 g ahornsiroop

60 g kokosolie

1 tl vanille-extract

Snufje zout

1 tl bakpoeder

Scheutje melk (optioneel)

Vulling:

300 g roomkaas

150 g volle yoghurt

30 g ahornsiroop

20 g maïzena + 2 el water

Rasp van ½ citroen

1 tl vanille-extract

Blauwe bessen topping:

250 g blauwe bessen (vers of ontdooid)

8 g maïzena

15 g ahornsiroop

 

  1. Verwarm de oven op 160°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Maak de bodem: Meng alle bodem-ingrediënten. Te droog? Voeg melk toe. Te nat? Voeg havermout toe.
  3. Druk 2/3 van het deeg in de vorm en bak 10 min.
  4. Maak de vulling: Meng alle vulling-ingrediënten voorzichtig. Giet op de bodem.
  5. Maak de bessen topping: Verwarm bessen + siroop + bindmiddel in een pannetje tot het stroperig wordt. Voeg evt. water toe.
  6. Verdeel de bessen over de vulling. Verkruimel de rest van het deeg erbovenop.
  7. Bak 45–50 min. Laat daarna goed afkoelen, zet nog 3 uur in de koelkast.
  8. Snijd in 9 stukken.

Chocolademousse op basis van avocado

Ingrediënten:
4 rijpe avocado’s
1 rijpe banaan
30 g ongezoet cacaopoeder
5 el agavesiroop100 g donkere chocolade
0.5 tl fleur de sel

 

  1. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
  2. Voeg cacaopoeder, banaan, agavesiroop, gesmolten chocolade en een snuf zout toe.
  3. Mix 5 minuten tot het helemaal glad is.
  4. Verdeel over 4 glaasjes en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  5. Garneer met cacaopoeder, gesmolten chocolade en een snuf fleur de sel.

Carrotcake muffin met een frisse limoentopping

Ingrediënten
            110 gram zelfrijzend bakmeel
            100 gram geraspte wortelen
            60 gram magere yoghurt
            60 gram Zusto (suikervervanger)
            1 ei
            1 theelepel baking soda
            1 theelepel speculaaskruiden
            een snufje zout

Voor de frosting:
            90 gram roomkaas
            40 gram magere yoghurt
            20 gram poedersuiker

 

  1. Meng alle ingrediënten voor de frosting en zet in de koelkast.
  2. Verwarm de oven op 175°C. Klop het ei luchtig (2 min), voeg suiker toe en klop 2–3 min. Voeg yoghurt toe al roerend
  3. Zeef bakmeel, baking soda, speculaaskruiden en zout boven het beslag. Spatel erdoor. Voeg wortel toe. Verdeel over 6 vormpjes.
  4. Bak ca. 20 min. Controleer met een prikker. Laat muffins afkoelen.
  5. Besmeer met frosting en garneer met de overgebleven wortel.