Zoet & gezond combineren? Het kan!
Ontdek hoe makkelijk het is om zelf gezonde desserts te bereiden met verse ingrediënten. Geen onnodige suiker, wel volle smaak – perfect voor een verantwoorde traktatie wanneer jij dat wilt.
Snicker met havermout en dadels
Ingrediënten:
60 gr havermeel
150 g dadels
2 el pindakaas
1 tl vanille extract
2 el melk
50 g pinda’s
100 g pure chocolade
2 el water
snuifje zout

- Maak de karamel:
Week dadels 10 min in warm water. Giet af en mix met pindakaas, vanille, 2 el melk en snufje zout. - Maak de bodem:
Laat 1/4 van de karamel in de mixer zitten. Voeg havermeel en 2 el water toe. Mix tot een deeg en druk dit in een bakvorm met bakpapier. - Laagjes maken:
Verdeel de rest van de karamel erover. Strooi pinda’s erop en druk aan. Zet 1–2 uur in de koelkast. - Chocoladelaag:
Snijd in 6 repen. Dompel in gesmolten pure chocolade en laat hard worden op bakpapier.
Brownie van kikkererwten, zwarte chocolade en amandelmeel
Ingrediënten:
225 g dadels (1 uur weken)
100 g + 20 g walnoten
320 g kikkererwten (uitgelekt)
4 eieren
50 gr zwarte chocolade
5 el cacaopoeder
60 ml kokosolie
125 ml agavesiroop
½ tl bakpoeder
1 tl kaneel

- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Dadels pureren met 60 ml weekwater.
- Mix met cacao, gesmolten chocolade, olie, en siroop.
- Pureer kikkererwten + eieren, meng erbij.
- Voeg bakpoeder, kaneel en gehakte walnoten toe.
- In vorm gieten, garneer met walnoten.
- Bak 45 min. Eventueel bestrooien met kokos.
Gebakken kaastaart met yoghurt, blauwe bessen en een bodem van havermout
Ingrediënten:
Bodem & Crumble:
130 g havermout
110 g amandelmeel
90 g ahornsiroop
60 g kokosolie
1 tl vanille-extract
Snufje zout
1 tl bakpoeder
Scheutje melk (optioneel)
Vulling:
300 g roomkaas
150 g volle yoghurt
30 g ahornsiroop
20 g maïzena + 2 el water
Rasp van ½ citroen
1 tl vanille-extract
Blauwe bessen topping:
250 g blauwe bessen (vers of ontdooid)
8 g maïzena
15 g ahornsiroop

- Verwarm de oven op 160°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Maak de bodem: Meng alle bodem-ingrediënten. Te droog? Voeg melk toe. Te nat? Voeg havermout toe.
- Druk 2/3 van het deeg in de vorm en bak 10 min.
- Maak de vulling: Meng alle vulling-ingrediënten voorzichtig. Giet op de bodem.
- Maak de bessen topping: Verwarm bessen + siroop + bindmiddel in een pannetje tot het stroperig wordt. Voeg evt. water toe.
- Verdeel de bessen over de vulling. Verkruimel de rest van het deeg erbovenop.
- Bak 45–50 min. Laat daarna goed afkoelen, zet nog 3 uur in de koelkast.
- Snijd in 9 stukken.
Chocolademousse op basis van avocado
Ingrediënten:
4 rijpe avocado’s
1 rijpe banaan
30 g ongezoet cacaopoeder
5 el agavesiroop100 g donkere chocolade
0.5 tl fleur de sel

- Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
- Voeg cacaopoeder, banaan, agavesiroop, gesmolten chocolade en een snuf zout toe.
- Mix 5 minuten tot het helemaal glad is.
- Verdeel over 4 glaasjes en zet minstens 1 uur in de koelkast.
- Garneer met cacaopoeder, gesmolten chocolade en een snuf fleur de sel.
Carrotcake muffin met een frisse limoentopping
Ingrediënten
110 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram geraspte wortelen
60 gram magere yoghurt
60 gram Zusto (suikervervanger)
1 ei
1 theelepel baking soda
1 theelepel speculaaskruiden
een snufje zout
Voor de frosting:
90 gram roomkaas
40 gram magere yoghurt
20 gram poedersuiker

- Meng alle ingrediënten voor de frosting en zet in de koelkast.
- Verwarm de oven op 175°C. Klop het ei luchtig (2 min), voeg suiker toe en klop 2–3 min. Voeg yoghurt toe al roerend
- Zeef bakmeel, baking soda, speculaaskruiden en zout boven het beslag. Spatel erdoor. Voeg wortel toe. Verdeel over 6 vormpjes.
- Bak ca. 20 min. Controleer met een prikker. Laat muffins afkoelen.
- Besmeer met frosting en garneer met de overgebleven wortel.