Skip to content

Energie tip 6

Een tekort aan jodium

Nu de zomervakantie in aantocht is, is de zee voor velen een favoriete trekpleister. Wel, aan zee en in zee is jodium aanwezig.. gelukkig, want “Jodiumtekort komt wereldwijd nog vrij veel voor”. In 2019 waren er nog 21 landen waarin een groot deel van de mensen kampen met jodiumtekorten waaronder Italië en Finland.

80% van alle jodium in ons lichaam bevindt zich in de schildklier: het orgaan dat alle energie van hoofd tot teen door ons lichaam verdeelt. (zie Tip 5: Schildklier).

Een tekort aan jodium zorgt voor symptomen die in het hele lichaam te merken zijn als vage onsamenhangende factoren:
– koude handen en voeten
– een droge huid
– breekbare nagels
– haaruitval
– vermoeidheid & lusteloosheid
– traagheid in denken en handelen
– gezwollen ogen
– een pafferig gezicht
– geheugenverlies & concentratiestoornissen
– somberheid & depressiviteit

Jodium wordt geleverd door voeding uit de zee zoals vis en zeewieren, en in mindere mate door eieren. Bakkerszout is verrijkt met jodium, waardoor brood de meest gegeten niet-natuurlijke jodiumbron is. Aangezien de jodiumlevels eerder laag zijn, is het eten van vis en zeewier vaak essentieel om een optimale jodiumstatus te houden.

Een goede tip: gebruik himalayazout: een natuurlijk zout met een hoog gehalte aan jodium.

Wil je meer te weten komen over jodiumtekort: kijk dan naar een video via deze link.

Terug een stapje dichter naar meer energie….

Bronnen: Jesse Van Der Velde, gezondheidsmagazine: langer leven

 

PS: Je kon de voorbije weken kennismaken met 6 tips die jou naar een hoger energieniveau kunnen brengen. Dit was de laatste tip voor het verlof: maak dan ook in het verlof de nodige tijd vrij om deze 6 tips toe te passen in je levensstijl. Na ons zomerverlof kan je terug wekelijks kennismaken met tips voor meer energie.

Een deugddoend verlof gewenst met veel energie!