Energie tip 7
Een lekkende darm
Meer en meer mensen ervaren dat ze alsmaar meer allergieën en voedingsintoleranties krijgen, en dus alsmaar minder voeding verdragen. Ons immuunsysteem raakt overprikkeld en uitgeput met als gevolg een gebrek aan fitheid en energie:
- chronische vermoeidheid
- gewrichtspijnen
- aanhoudende hoofdpijn
- schildklierproblemen
- astmatische aandoeningen
- sinusitis
- burn-out
- angstgevoelens
Als alles goed verloopt, dan gaan goede en gezonde voedingsstoffen door de darmwand heen en komen ze in je bloedbaan terecht. Onze darmbarrière beschermt ons lichaam tegen indringers (zoals toxische stoffen, antigenen, virussen, enz.) die dan via de ontlasting uitgescheiden worden. Wanneer deze darmwand verhoogd doorlaatbaar is, kunnen ongewenste stoffen, afkomstig van de voeding, bacteriën en afvalstoffen de darmwand passeren en in contact komen met de cellen van het immuunsysteem, die in grote getallen in de darmwand zitten.
Dit noemt men een “lekkende darm”. Het immuunsysteem draait dus overuren, vreet veel energie van ons lichaam en vermoeidheid ontstaat.
De zorg voor het lichaam begint dan ook altijd met de zorg voor de darmen. En de zorg voor de darmen begint bij een gezond dagelijks voedingspatroon. Elke Vermeire, de voedingscoach voor onze collega’s die in 2021 het voedingstraject volgen, heeft het in haar boek “Geluk in je buik” over de volgende tips:
#1 Eet geluk
De eerste stap naar mijn geluk begon toen ik begreep dat ik het létterlijk kan eten. Een lang verhaal over hormonen, darmen en hersenen dat je kan nalezen in het boek “Geluk in je Buik”
#2 Drink energie
De eerste stap in mijn gezondheidsprogramma’s is meer water drinken. Ongezien hoeveel energie dit oplevert, deze ene eenvoudige stap!
#3 Eet 80% graanvrij
Door 80% graanvrij te eten ervaar ik zelden nog een opgeblazen buik, heb ik een heel constante energie en is mijn gewicht stabiel. Graanvrije broodvervangers zijn echter amper te vinden, daarom richtten we Gutness op 😉
#4 Vast geregeld
Om je lichaam en buik in balans te brengen is het gezond om af en toe te vasten of “intermediant fasting”
#5 Blijf genieten, ga niet op dieet
Ondanks al dat goeds voor jou en je lijf wil je ook blijvend genieten van het leven. De 80/20 regel is een gezond principe: 80% gezond en die 20% betekent dat je een glaasje kan drinken, een chocolaatje kan eten, jezelf eens verwennen met hetgeen je mist. Ook dat is #buikgeluk.
#6 Omarm vetten
Vetten zijn goed als je kiest voor de juiste vorm. Stop met light en vetarm. Word een vetverbrander in plaats van een suikerverbrander. Voeg omega-3-vetten toe door vette vis en Gutness te eten. Het boost je immuunsysteem en voorkomt ontstekingen.
#7 Eet minder vlees
Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren. Tegelijk is de vleesconsumptie overbelastend voor de planeet en gebeurt het met weinig respect voor de dieren. Eet daarom af en toe vegetarisch of vegan. Doe het voor het milieu, de mensheid en de dieren <3
#8 Alle kleuren van de regenboog: eet meer groenten.
Kijk in je winkelkar en op je bord: zorg dat al de kleuren van de regenboog vertegenwoordigd zijn, zo zijn ook alle vitamines en mineralen die jij nodig hebt vertegenwoordigd.
Bron: Elke Vermeire Gutness, Balance. Gent