Skip to content

Energie tip 9

Lege calorieën

We merken ze overal op: de “lege calorieën”. Ze zijn zo aantrekkelijk, ze geven ons  een kortstondig geluksgevoel, wie kan er aan weerstaan?

Het begrip lege calorieën wordt gebruikt bij voedingsmiddelen die het lichaam niet nodig heeft om te kunnen functioneren. Lege calorieën zijn rijk aan kilocalorieën maar bevatten weinig tot geen mineralen, vitaminen, vezels, aminozuren en vetzuren. Ze leveren dus enkel brandstof: pure energie.

Maar er is niks met energie zou je zeggen, dat hebben we toch nodig? Klopt en toch neemt je gewicht toe als je meer energie tot je neemt dan dat je verbruikt. Dat werkt als volgt: als je teveel energie tot je neemt zet het lichaam dit om in glycogeen en slaat dit op in de spieren als energievoorraad. Komt er nóg meer energie binnen dan zal het lichaam dit opslaan als vet. 

Het probleem met lege calorieën is dat je lichaam er niks mee kan. Er zitten geen voedingsstoffen bij die lichamelijke mechanismen in gang zetten. Het wordt dus vrijwel meteen omgezet in vet en dit kost energie.

“Leeg voedsel” kan geen lichaamsenergie produceren. De energieproductie is afhankelijk van honderden chemische reacties die in het lichaam moeten plaatsvinden, waarbij vitaminen en mineralen van essentieel belang zijn.”

Lege calorieën vind je in:

  • suikerrijke dranken: frisdranken, energiedranken, alcoholvrij bier
  • alcoholische dranken: bier, wijn, zogenaamde sterke dranken
  • zoete snacks: snoep, koek, gebak en desserts rijk aan vetten en toegevoegde suiker. Maar ook suiker, chocopasta, chocolade, stroop, ijs
  • zoute snacks: chips, pizza, hamburger
  • gefrituurde gerechten: patat, kroketten
  • sauzen: mayonaises, vinaigrettes, dressings, roomsauzen


Mag je dit dan niet meer eten? Toch wel, maar in een gezonde levensstijl beperk je deze lege calorieën tot 20 % van je voeding.

Zo blijf je goed bezig!

 

Bronwww.itsafoodlife.nl