Skip to content

Energie tip 10

Verstoorde darmflora

Deze tip over verstoorde darmflora gaat meer algemeen over de werking van de darmbacteriën.

Symptomen verstoorde darmflora:

 • Winderigheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Constipatie/obstipatie
 • Verminderde stofwisseling
 • Slechte stoelgang


Zoals je weet regelen onze darmen heel wat van onze lichaamsfuncties. De vele miljarden bacteriën in onze darmen hebben hun nut in tal van processen. Deze darmbacteriën kunnen naast verteren van voedsel ook zelf stoffen produceren die zowel positief als negatief kunnen zijn voor onze gezondheid.

Is je darmflora verstoord? Heb je teveel bacteriën van eenzelfde soort, dan bestaat de kans dat je vermoeid en verzwakt geraakt. Door de nauwe samenwerking van je darmflora met je immuunsysteem en je hormoonhuishouding kan dat uiteindelijk voor veel meer problemen zorgen.

Is je darmflora verstoord (bvb: door het innemen van antibiotica, stress en infecties), dan kan je dit terug in balans brengen door dagelijks veel groenten te eten (500g), champignons, noten en zaden. Vermijd granen en ga alleen voor volle en liefst glutenvrije soorten.

Hier een aantal tips om gezonde darmen gezond te houden:

 1. Eet meer groenten en fruit: Groenten en fruit bevatten veel oplosbare vezels. Deze vezels zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darm. Vooral artisjok, banaan, ajuin, asperges, prei, aardpeer en schorseneren zijn rijk aan inuline (een soort van prebioticum*).

* Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. Bvb vezels.

 1. Vermijd suiker: Slechte bacteriën en schimmels zijn dol op suiker. Ze voeden en groeien op suiker. Eet daarom enkel natuurlijke suikers (uit groenten en fruit) en vermijd suikerrijke drankjes, koek en snoep. Ook witmeelproducten zoals pasta en wit brood worden makkelijk omgezet in suiker en zijn dus zoveel mogelijk te vermijden.

 1. Zet zuurkool op het menu: Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, bevatten goede bacteriën die je spijsvertering ondersteunen. Andere goede voorbeelden van gefermenteerde producten zijn karnemelk, yoghurt, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé, kombucha en melkwei.

 1. Beperk antibioticagebruik: Neem antibiotica alleen wanneer het echt nodig is. Antibiotica zijn erg efficiënt wanneer je een bacteriële infectie hebt. Ze doden namelijk alle bacteriën in het lichaam. Ze maken echter geen onderscheid tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Na een antibioticakuur is je darmflora erg aangetast en is je weerstand laag.

 1. Vermijd stress: Stress heeft een negatieve impact op je darmflora. Heb je veel last van stress? Zoek dan naar manieren om hiermee om te gaan. Probeer voldoende te slapen, eet voldoende groenten en fruit, eet zo onbewerkt mogelijk en doe aan lichaamsbeweging. Maak bovendien tijd voor activiteiten die je batterijen terug opladen, zeker na een lange periode van (grote) stress.

 1. Slik je tandpasta niet in en rook niet: Slik jij je tandpasta in na het tandenpoetsen? Niet doen! Tandpasta bevat vaak fluor. Als je het inslikt, komt die fluor in je maag terecht, waar het een vernietigend effect heeft op je darmflora. Ook chloor (in kraantjeswater) en cadmium (ui sigarettenrook) hebben een negatief effect op je darmflora.

 1. Raadpleeg je arts bij twijfels: Heb jij langdurig last van spijsverteringsklachten? Laat dan een ontlastingsonderzoek uitvoeren. Zo kan je dokter nagaan welke bacteriestammen te veel of te weinig aanwezig zijn in je darmen en hoe het gesteld is met de schimmels in je darmen. Op basis van die resultaten kan je dokter een gerichte behandeling opstellen.