Skip to content

Biggest Mover: Johan Van den Berghe

Welk traject leg je elke dag af?

Mijn dagelijks traject loopt van Knokke-Heist naar VCG. Mijn traject bedraagt 120 km heen en terug. Ik doe het volledige traject met de ligfiets. Het is een mooi traject die grotendeels langs het water loopt. In totaal duurt dit ongeveer 1,5 uur enkele rit.

Hoelang doe je dit al?

Ik had reeds 20 jaar een ligfiets staan, maar gebruikte die niet vaak. Na 20 jaar was mijn ligfiets al een verouderd model, waardoor ik besloot een nieuwe fiets te kopen. Ik ben vorige zomer verschillende fietsen gaan testen en vond uiteindelijke de eWAW-ligfiets. Nadien heb ik hem meteen besteld en tegen het begin van 2021 ben ik hem mogen gaan afhalen. Sindsdien rij ik er dagelijks mee.

Waarom heb je de beslissing genomen om met de fiets naar het werk te komen?

Ik heb het geluk dat mijn fietsroute 45 km langs het kanaal loopt, waardoor ik een mooie natuurbeleving heb. Ook ontspant het mij om met de fiets te gaan, vermits je de drukte van het verkeer niet ervaart.

Wat zijn de voordelen volgens jou?

Het grootste voordeel is dat mijn heen- en terugrit echte genietmomenten voor mij zijn. Je ervaart een beleving die je niet in de wagen hebt. Langs het traject kom je zelden wagens tegen. Je hebt een mooi open zicht en komt andere personen tegen die fietsen, skeeleren of wandelen. Ook kan je echt genieten van de natuur en kom ik regelmatig vogels en konijnen tegen.

Neem je soms de auto?

Ik probeer zo weinig mogelijk de wagen te nemen. Enkel als het echt stormweer is en het te gevaarlijk wordt om met de fiets te rijden durf ik weleens met de wagen naar het werk te gaan. Op mijn traject rij ik heel vaak onder de grote, hoge bomen en als het hard waait heb ik schrik voor vallende takken en omwaaiende bomen.

Ervaar je soms ergernissen?

Soms is het moeilijk om mijn plaats in het verkeer te vinden. Een ligfiets mag zowel op het fietspad als op de rijbaan. Omdat een ligfiets vrij laag is, ondervind ik dat ik soms moeilijk zichtbaar ben voor andere weggebruikers, en een inschattingsfout gauw gemaakt is. Ook omvat mijn traject veel kruispunten waar je extra alert moet zijn om veilig te kunnen oversteken.

Vanwaar de keuze voor een ligfiets?

Een ligfiets omvat veel voordelen. Je ligt onderuit in een comfortabele zetel wat het veel aangenamer maakt om te fietsen. In een ligfiets kijk je vooruit naar de horizon en kan je al eens gemakkelijk rondkijken. Ook bevindt mijn ligfiets zich in een gesloten cabine waardoor ik bij bijna alle weersomstandigheden met de fiets naar het werk kan. Als het regent ervaar ik daar geen nadelen van en zelfs in de winter is het aangenaam. Ikzelf heb een eWAW. Dat is een ligfiets met een motor. De motor dient niet om sneller te rijden, maar om de belasting op de spieren en gewrichten te verminderen. Met een ligfiets haal je al gemakkelijk zo’n 45km/u waardoor het ook vlot gaat.

Zijn er voorzorgen die je neemt i.v.m. veiligheid (helm, fluovestje…)?

Eigenlijk neem ik geen voorzorgmaatregelen. Vermits ik in een gesloten cabine zit, draag ik geen fluohesje of fietshelm. Wel heb ik bij de aankoop van mijn ligfiets nagedacht over mijn zichtbaarheid in het verkeer. Vandaar dat ik voor een witte cabine met een fluostreep op heb gekozen. Verder is de eWAW ook goed verlicht. Ik heb een groot achterlicht, 2 voorlichten en ook 2 knipperlichten.

Wat vind je het leukste, de heenrit of de terugrit?

Naar huis gaan is altijd leuk. Hoe dichter ik bij de kust kom, hoe meer ik een gevoel van thuiskomst krijg. De heenritten zijn ook altijd aangenaam. Momenteel is het ook nog licht als ik naar het werk vertrek (nachtploeg). Zowel de heen als terugrit vergen een inspanning, maar geven ook een ontspanning.

Heb je een ultieme tip voor beginners die vaker met de fiets naar het werk willen komen?

Ik denk dat het afhankelijk is van het traject dat je aflegt. Een ligfiets is zeker een absolute aanrader. Zowel voor mensen die een kort als een lang traject moeten afleggen. Momenteel zie je een ligfiets nog niet vaak in het verkeerbeeld, maar weet wel dat je er perfect met in het verkeer kan rijden.

Wil jij ook graag een interview geven over jouw ervaring als Biggest Mover? Laat het ons zeker weten via energy@volvocars.com!