Skip to content

Energie tip 12

Het effect van gluten

Gluten zijn een onderdeel van het eiwit uit granen (waaronder tarwe) en beschadigen de darmwand bij mensen met coeliakie. Het wordt meer en meer duidelijk dat gluten bij veel mensen klachten veroorzaken die een lange tijd onverklaarbaar zijn.

De negatieve gevolgen gaan verder dan alleen het beschadigen van de darmwand. Vage symptomen zoals wattenhoofd, hoofdpijn, vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, overgevoeligheid van de darmen en specifieke symptomen zoals eczeem, huidklachten, depressies of neurologische symptomen komen veel voor na het eten van gluten.

Ben jij vermoeid en weet je niet waar het vandaan komt? Probeer dan eens 3 weken geen gluten te eten en ervaar of dit verschil voor je maakt! Er zijn vandaag de dag genoeg glutenvrije granen zoals haver, boekweit, gierst en teff ter beschikking.

Alleszins de moeite waard voor een energieker leven!