Skip to content

Tournée Minérale!

Doe mee en blijf 1 maand alcoholvrij!

Op 1 februari start de uitdaging waar jaarlijks ongeveer 1 op 5 volwassen Vlamingen aan deelnemen. Tournée Minérale is een initiatief van De Druglijn dat oproept om in februari een hele maand geen druppel alcohol te consumeren.

De rode draad van de campagne dit jaar luidt ‘vrijheid’: vrij van een verloren katerdag, vrij van de sociale druk om te drinken en vrij om ook na tournée minérale bewust om te gaan met alcohol. 

Zelfs wie ‘met mate’ drinkt, kan voordelen ervaren van een maandje alcoholvrij. Zo krijg je meer energie, ga je beter slapen, behoud je gemakkelijker een gezond gewicht, krijg je een stralende huid en helpt het je naar een betere gezondheid. Maar daarnaast zal je ook geld uitsparen en meer tijd hebben.  

Ontdek meer over deze tips op de website van Tournéé Minérale en ga mee de uitdaging aan!

!Opgelet! Tournée Minérale is er niet om een (mogelijk) alcoholprobleem aan te pakken. Meer nog: plots en zonder begeleiding stoppen met zwaar drinken kan gevaarlijk zijn. Heeft u vragen of bent u bezorgd over uw alcoholgebruik? Contacteer anoniem De Druglijn voor een eerste advies. Online hulp en begeleiding vindt u op AlcoholhulpOok bij ons gezondheidscenter (09/250.22.61) kan je terecht voor een gesprek in alle vertrouwe

Ga goed van start met deze tips

  1. Bereid je voor

Goed begonnen is half gewonnen. Als je op voorhand goed weet waar je aan begint, geeft dat extra houvast. Zoek daarom het antwoord op de volgende vragen: Wat zijn jouw redenen om mee te doen met Tournée Minérale? Wat zijn in deze veranderende tijden de momenten waarop je alcohol drinkt? En drink je dan enkel alcohol omdat je het lekker vindt, of ook omdat het je ontspant? Hoe kan je die momenten anders invullen, zodat je ook zonder alcohol kan relaxen?

 

  1. Zorg voor de juiste bevoorrading

Eén van de risico’s is dat je je maand zonder alcohol gaat compenseren met allerlei fors gesuikerde drankjes. Dat komt het fitte gevoel en gezonde gewicht uiteraard niet ten goede. Zorg daarom dat je een voorraad gezonde alternatieven in huis hebt zoals vers fuit voor smoothies te maken of bio dranken.

 

  1. Leg jezelf in de watten

Je doet een gezonde inspanning, dat mag beloond worden! Een kleine beloning voor jezelf geeft moed om vol te houden. Dat hoeft niets spectaculairs te zijn: een avondje naar de cinema, iets lekkers bij het eten of een dagje shoppen aan het einde van de maand – je hebt het zeker verdiend. Wacht daarmee niet tot de maand erop zit. Je kan jezelf ook belonen voor kleine, maar belangrijke tussenstappen. Bijvoorbeeld na elke week, of nadat je op een avondje uit eens erg op de proef werd gesteld.

 

  1. Maak het feestelijk

Je kan het met Tournée Minérale feestelijk maken thuis. Zorg bijvoorbeeld op vrijdagavond voor een bijzondere mocktail om het weekend in te zetten of kook een uitgebreid diner en doe aan foodpairing met alcoholvrije dranken. Experimenteer met ingrediënten om de perfecte alcoholvrije drank samen te stellen, vind je eigen masala chai recept uit, gebruik eens een kruid dat je nog nooit geproefd hebt, …

 

  1. Zoek verbinding

Vertel vrienden, collega’s, familie en iedereen die het wil weten dat je meedoet aan Tournée Minérale. Of doe het gewoon samen, met een vriend of als groep: samen sta je sterker! De mensen rondom jou zijn erg belangrijk om het vol te houden: ze kunnen je steunen, stimuleren en aanmoedigen. Ze zullen minder druk zetten om een glas te drinken en kunnen voorkomen dat je bezwijkt als je toch in verleiding komt. Je kan je ervaringen ook delen met andere deelnemers de Facebookpagina van Tournée Minérale.

  1. Denk aan je motivatie

Vind je het toch eens moeilijk om het vol te houden? Denk dan terug aan je oorspronkelijke motivatie om mee te doen met de maand zonder alcohol. Waarom vond jij dit belangrijk of nuttig? Het kan ook helpen om je motivatie op een briefje te schrijven waar je naar kan teruggrijpen.