Skip to content

Positief denken, een goede gewoonte!

Positief denken houdt in dat gebeurtenissen en omstandigheden in een positief daglicht worden gezien. Het betekent niet dat we het negatieve negeren, maar het betekent wel dat we proberen het beste uit een slechte situatie te halen.

Onze perceptie wordt beïnvloed door onze gedachten. Hetgeen waar onze aandacht naar wordt getrokken, vult ons bewustzijn. Als je dus veel aandacht hebt voor het negatieve in jezelf en je omgeving, zie je al snel alleen nog maar het negatieve. Bovendien is het moeilijk om het huidige moment te waarderen als we altijd negatief denken. Onze gedachten zitten dan te vaak in het verleden of in de toekomst waardoor we onze tijd spenderen aan het zorgen maken over wat er is gebeurd of wat er zou kunnen gebeuren.

Een aantal tips om positief te leren denken:

  1. Je voelt je beter over jezelf als je doet wat je leuk vindt. Vermijd zoveel mogelijk energievreters en steek je tijd in dingen die je energie geven.
  2. Je kan je beter concentreren, helderder denken en problemen sneller oplossen als je je geest traint om optimistischer te denken. Negatief denken is een gewoonte die je kan overwinnen. Probeer daarom op een positieve manier te communiceren; zeg bijvoorbeeld geen dingen als “Ik kan niet…”, “Ik veracht…” of “Ik kan nooit…”
  3. Neem even de tijd om na te denken over alles wat goed gaat in je leven. Op deze manier krijg je rust. Het helpt bij het verminderen van angst en zorgelijk gedrag. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elke dag voor het slapengaan drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
  4. Geef jezelf en anderen af en toe een schouderklopje. Dit verbetert je participatie, motivatie en sociale connecties. Het vieren van de kleine overwinningen van het leven straalt veel meer optimisme uit. Positieve feedback geeft verder een enorme kracht.

 

Heb je meer ondersteuning nodig? Maak dan een afspraak met het gezondheidscenter (tel. 09/250.22.61) en misschien kom je in aanmerking voor het persoonlijk coachingstraject.

Zelf aan de slag

Maak kennis met het coachingstraject

De kracht van Positief Denken

Een interactief traject met groep- en individuele sessies om sterker te worden in positief denken. 

Thema’s die aan bod komen:
1. ONTDEK JE DRIVE – Inzicht krijgen in wat jou energie geeft en neemt, in wat jou doet groeien.
2. POSITIEF DENKEN – wat is het en hoe kan je erin groeien. 
3. DAAG JE GEDACHTEN & EMOTIES UIT 
4. POSITIEF CONNECTEREN MET ANDEREN – Verbindende communicatie ontwikkelen om de relatie met jezelf en anderen te verbeteren.

Interesse? Inschrijvingsperiode is momenteel afgesloten

Verschillende thema’s:

Wil je meer te weten komen over thema’s die aanbod kwamen in de voorbije sessies? Bekijk dan zeker de vier e-learnings.